Харчування дітей в дошкільному навчальному закладі здійснюється відповідно до:
- Закону України «Про дошкільну освіту» (ст. 35);
- “Санітарного регламенту для ДНЗ” від 14.04.2016 № 563/28693.
Постанови КМУ:
– “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” від 24.03.2021 №305;
– “Про внесення змін до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” від 28.07.2021 №786;
– “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 від 18.08.2021 №871.
Листи:
– МОН “Щодо безкоштовного харчування дітей в закладах освіти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб” від 22.01.2021 №1/9-50;
– МОЗ щодо виконання норм харчування від 22.06.2021 №26-04/18273/2-21;
– МОН, МОЗ “Щодо окремих питань організації харчування у 2021-2022 роках узакладах дошкільної, загальної середньої освіти” від 07.07.2021 №1/9-347/26-04/19995/2-21;
– Мінекономіки “Щодо договорів про закупівлю у сфері організації харчування у закладах освіти” від 29.07.2021 №3304-04/39136-06.
Загальне керівництво організацією харчування здійснює директор ДНЗ Почепа Ю.В. Вона контролює діяльність завгоспа, комірника, звертає увагу на своєчасне постачання продуктів, умови їх зберігання; контролює роботу персоналу харчоблоку, додержання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі; періодично перевіряє організацію харчування у групах.т
Наказом ДНЗ призначена відповідальна за організацію харчування – вихователь-методист Прасолова Н.Ю., призначені відповідальні за зняття проби готових страв старша медична сестра Іолоп В.С. та сестра медична з дієтичного харчування Рец Т.І. Також у нас працює комісія з громадського контролю за процесом організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі, з метою забезпечення сприятливих умов ефективної роботи дошкільних навчальних закладів, покращення стану організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі та здійснення громадського контролю за організацією харчування дітей. Комісії з питань харчування проводить планову роботу згідно Положення про комісію з питань харчування в ДНЗ.
Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є:
– енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат дітей;
– збалансованість та різноманітність раціону;
– технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що забезпечує їхні смакові якості та збереження вихідної харчової цінності;
– врахування індивідуальних особливостей дітей;
– забезпечення санітарно-гігієнічних норм утримання харчоблоку, санітарних вимог до продуктів харчування, їх транспортування, зберігання та роздачі страв.
( Згідно наказу “Про організацію харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти м. Зпоріжжя у 2022 р.” Департамента освіти і науки Запорізької міської ради від 30.12.2021р. № 431/р)
НАКАЗ від 30.12.2022р. № 431р
Щомісячний громадський контроль за якістю харчування в ДНЗ
Батьки перевіряють якість продуктів харчування та продовольчої сировини, умови зберігання, процес приготування страв, оцінили якість готових страв.
Нам дуже приємно чути позитивні відгуки від батьків.