Організація харчування

   

       Харчування дітей в дошкільному навчальному закладі здійснюється відповідно до:

  • Закону України «Про дошкільну освіту» (ст. 35);
  •  Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України  від 12.03.2003  № 305 Постанови  Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591;
  •   «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»,  Інструкції з організації харчування дітей, затвердженої спільним  наказом МОН України та Міністерством охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227 зі змінами від 26.02.2013р. №202/165,  листа МОН України від 21.06.2007 № 1/9-394 «Про здійснення контролю за організацією харчування дітей  в дошкільних навчальних закладах»;
  • “Санітарного регламенту для ДНЗ”  від 14 квітня 2016 р. за N 563/28693.

       Загальне керівництво організацією харчування здійснює завідувач ДНЗ Почепа Ю.В.. Вона контролює діяльність завгоспа, комірника, звертає увагу на своєчасне постачання продуктів, умови їх зберігання; контролює роботу персоналу харчоблоку, додержання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі; періодично перевіряє організацію харчування у групах.

      Наказами по ДНЗ   призначена відповідальна за організацію харчування в дошкільному закладі вихователь-методист Прасолова Н.Ю., призначені відповідальні  за зняття проби готових страв старша медична сестра Колупаєва М.О. та сестра медична з дієтичного харчування Рец Т.І.  Також у нас працює комісія з громадського контролю за процесом організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі, з метою забезпечення сприятливих умов ефективної роботи дошкільних навчальних закладів, покращення стану організації харчування дітей у дошкільному  навчальному закладі та здійснення громадського контролю за організацією харчування дітей. Комісії з питань харчування проводить планову роботу згідно Положення про комісію з питань харчування в ДНЗ.

Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є:

– енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат дітей;

– збалансованість та різноманітність раціону;

– технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що забезпечує їхні смакові якості та збереження вихідної харчової цінності;

– врахування індивідуальних особливостей дітей;

– забезпечення санітарно-гігієнічних норм утримання харчоблоку, санітарних вимог до продуктів харчування, їх транспортування, зберігання та роздачі страв.

Перелік пільгових категорій щодо

забезпечення безкоштовним харчуванням

дітей у ДНЗ всіх типів м. Запоріжжя у 2019р.

  • Діти – сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.
  • Діти – інваліди.
  • Діти із сімей, які отримують допомогу відповідно Закону України «Про соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».
  • Діти із сімей, в яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах.
  • Діти, працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків згідно з Указом Президента України від 17.03.1998 № 197/98.
  • Діти із сімей учасників бойових дій (учасників АТО) та із сімей загиблих учасників бойових дій (учасників АТО), які мають відповідні документи, що підтверджують статус.
  • Діти із сімей, які мають трьох і більше дітей.                                                                        Вважати  кінцевим терміном внесення батьківської плати за харчування дітей у комунальних ЗДО 10 число поточного місяця.

( Згідно наказу “Про організацію харчування дітей у комунальних дошкільних навчальних закладах м. Зпоріжжя у 2019 р.” Департамента освіти і науки Запорізької міської ради від 19.12.2018р. № 517/р)

НАКАЗ 2019