Організація харчування

   

       Харчування дітей в дошкільному навчальному закладі здійснюється відповідно до:

  • Закону України «Про дошкільну освіту» (ст. 35);
  • “Санітарного регламенту для ДНЗ”  від 14.04.2016  № 563/28693.

Постанови КМУ:

– “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” від 24.03.2021 №305;

– “Про внесення змін до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” від 28.07.2021 №786;

– “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 від 18.08.2021 №871.

Листи:

– МОН “Щодо безкоштовного харчування дітей в закладах освіти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб” від 22.01.2021 №1/9-50;

– МОЗ щодо виконання норм харчування від 22.06.2021 №26-04/18273/2-21;

– МОН, МОЗ “Щодо окремих питань організації харчування у 2021-2022 роках узакладах дошкільної, загальної середньої освіти” від 07.07.2021 №1/9-347/26-04/19995/2-21;

– Мінекономіки “Щодо договорів про закупівлю у сфері організації харчування у закладах освіти” від 29.07.2021 №3304-04/39136-06.

Загальне керівництво організацією харчування здійснює директор ДНЗ Почепа Ю.В. Вона контролює діяльність завгоспа, комірника, звертає увагу на своєчасне постачання продуктів, умови їх зберігання; контролює роботу персоналу харчоблоку, додержання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі; періодично перевіряє організацію харчування у групах.т

Наказом ДНЗ   призначена відповідальна за організацію харчування –  вихователь-методист Прасолова Н.Ю., призначені відповідальні  за зняття проби готових страв старша медична сестра Іолоп В.С. та сестра медична з дієтичного харчування Рец Т.І.  Також у нас працює комісія з громадського контролю за процесом організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі, з метою забезпечення сприятливих умов ефективної роботи дошкільних навчальних закладів, покращення стану організації харчування дітей у дошкільному  навчальному закладі та здійснення громадського контролю за організацією харчування дітей. Комісії з питань харчування проводить планову роботу згідно Положення про комісію з питань харчування в ДНЗ.

Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є:

– енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат дітей;

– збалансованість та різноманітність раціону;

– технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що забезпечує їхні смакові якості та збереження вихідної харчової цінності;

– врахування індивідуальних особливостей дітей;

– забезпечення санітарно-гігієнічних норм утримання харчоблоку, санітарних вимог до продуктів харчування, їх транспортування, зберігання та роздачі страв.

( Згідно наказу “Про організацію харчування дітей у комунальних дошкільних навчальних закладах м. Зпоріжжя у 2021 р.” Департамента освіти і науки Запорізької міської ради від 04.12.2021р. № 344/р)

НАКАЗ на 2021р.   IMG_ НАКАЗ IMG_НАКАЗ

Щомісячний громадський контроль  за якістю харчування в ДНЗ 

Батьки перевіряють якість продуктів харчування та продовольчої сировини, умови зберігання, процес приготування страв, оцінили якість готових страв.

Нам дуже приємно чути позитивні відгуки від батьків.